top of page

Hoe combineer je twee woonstijlen?

Hebben jij en je partner of huisgenoot compleet verschillende woon smaak? Of vind je zelf twee verschillende stijlen heel leuk, maar weet je niet hoe je ze kan combineren? In deze blog lees je hoe je met een simpele formule elke woonstijl met elkaar kunt combineren. In deze blog wordt aan de hand van een voorbeeld laten zien hoe je dit het kunt doen, namelijk een klassieke woonstijl clash; een combinatie van industrieel en romantisch.


woonstijl 1: industrieel


Hoe combineer je twee woonstijlen industriële woon stijl
Industriële woonstijl

Woonstijl 2: romantisch


Hoe combineer je twee woonstijlen romantische woonstijl
Romantische woonstijl


Woonstijlen combineren, stap 1

Elke woonstijl heeft zijn eigen kenmerken. Om twee woonstijlen goed te combineren moet je eerst een goed beeld hebben van deze kenmerken. Elke woonstijl bestaat uit de volgende kenmerken;


- Kleur

- Kleurtoon

- Textuur

- Patroon

- Volume

- Vorm

- Materiaal


Vul nu voor elke woonstijl de kenmerken in de tabel in zoals in onderstaand voorbeeld;

Woonstijl 1

Woonstijl 2

Kleur

Grijs, zwart, bruin,wit

Roze, beige, wit

Kleurtoon

Diep/donker

Pastel

Textuur

Grof/getextureerd

Glad

Patroon

Effen

Effen, Bloemenprint

Volume

Zwaar/dik

Slank

Vorm

Recht, soms afgerond

Afgerond, soms recht

Materiaal

Leer, hout, beton, staal

Stof, hout, rotan, bronsWoonstijlen combineren stap 2

Nu je de tabel hebt ingevuld heb je een goed beeld van de kenmerken die je aanspreken. Nu kun je zien waarin de twee woonstijlen verschillen, maar ook waar de woonstijlen overeenkomsten vertonen. In het voorbeeld van industrieel en romantisch, worden bijvoorbeeld in beide stijlen hout gebruikt. Omcirkel de overeenkomsten. Deze elementen kun je sowieso terug laten komen in het interieur.Woonstijl 1

Woonstijl 2

Kleur

Grijs, zwart, bruin,wit

Roze, beige, wit

Kleurtoon

Diep/donker

Pastel

Textuur

Grof/getextureerd

Glad

Patroon

Effen

Effen, bloemenprint

Volume

Zwaar/dik

Slank

Vorm

Recht, soms afgerond

Rond, soms recht

Materiaal

Leer, hout, staal, beton

Stof, hout rotan, bronsWoonstijlen combineren stap 3

Nu je de overeenkomsten tussen de stijlen hebt geïdentificeerd, blijven de verschillen over. Om een goede balans te vinden tussen de twee woonstijlen, kies je nu voor alle eigenschappen 1 stijl. Dus kies bijvoorbeeld de kleur van de ene stijl, en de textuur van de andere. Kijk hier samen naar en beslis wat het beste voelt. Mochten bepaalde elementen erg bepalend zijn, kijk dan of je die kan afzwakken. Neem bijvoorbeeld de tegenstelling in de kleuren in het voorbeeld; aan de ene kant pastel roze, en aan de andere kant donker grijs, zwart en bruin. Kies je nu een van deze kleurpaletten, dan zal dit erg bepalend zijn. Hoe je dit kunt voorkomen, is door de kleur van de ene stijl te kiezen, en de kleurtoon van de andere stijl.


In het geval van de combinatie romantisch/industrieel , zou je dan kunnen kiezen voor de roze kleur (romantisch), in een donkere toon (industrieel). Dit resulteert dan in een diepe aubergine kleur. Of combineer het de andere kant op, en kies voor bruin (industrieel), met een pastel toon (romantisch). Het resultaat is dan een lichte beige kleur.

Doe ditzelfde voor andere bepalende elementen. Houdt de een bijvoorbeeld van slanke vormen en gladde oppervlaktes, en de ander van robuuste vormen en getextureerde oppervlaktes? Combineer dit dan bijvoorbeeld tot robuuste vormen met een vlak oppervlak. Denk hierbij aan een dik tafelblad van marmer of vlak geschuurd hout.Woonstijl 1

Woonstijl 2

Kleur

Grijs, zwart, bruin, wit

Roze, beige, wit

Kleurtoon

Diep/donker

Pastel

Textuur

Grof/getextureerd

Glad

Patroon

Effen

Effen, bloemenprint

Volume

Zwaar/dik

Slank

Vorm

Recht, soms afgerond

Rond, soms recht

Materiaal

Leer, hout, staal, beton

Stof, hout, rotan, brons


Woonstijlen combineren stap 4

Maak een moodboard van het resultaat van stap 3. Pak hiervoor een stapel woontijdschriften, of maak een Pinterest bord aan. Kies plaatjes uit waar de kleur, kleurtoon, textuur, volume, vorm en materiaal overeenkomen met de uitkomst van stap 3 en zet ze bij elkaar. Spreekt dit jullie beide aan? Dan ben je op de goede weg! Vind je het toch niet mooi worden? Ga dan terug naar stap 3 en maak een andere combinatie. Er is niet 1 juist oplossing!


Moodboard industrieel + romantisch:

Hoe combineer je twee woonstijlen romantisch industrieel moodboard
Moodboard romantisch/industrieel


Woonstijlen combineren stap 5

Heb je een moodboard gemaakt die een goede balans geeft tussen de twee woonstijlen? Dan is het tijd om deze tot leven te brengen! Tot nu hebben we vooral gekeken naar een goede balans en compromissen tussen de woonstijlen. Maar, je wil natuurlijk ook dat er iets terugkomt wat echt helemaal bij jouw woonstijl past. Voeg daarom in dit stadium een aantal kleine elementen toe die helemaal bij één woonstijl passen. Denk bijvoorbeeld aan een roze kussentje of echt industriële lamp.


Het resultaat

Op de onderstaande afbeelding zie je het resultaat van de combinatie romantisch/industrieel. Door het toepassen van deze simpele formule om twee woonstijlen te combineren, is er een mooie balans ontstaan tussen de twee stijlen.Hoe combineer je twee woonstijlen romantisch en industieel
Woonstijl mix romantisch en industrieel

Heeft dit jou geïnspireerd om ook aan de slag te gaan? Laat dan vooral een berichtje achter om te laten weten hoe het gegaan is! En kom je er toch niet uit, neem dan contact op voor een online interieur ontwerp of compleet interieur ontwerp.

Comments


bottom of page